UD 3 El Relleu de les Illes Balears

El relleu de les Illes Balears. 

LES COSTES ALTES I BAIXES, ALBUFERES I SALINES


Les Illes Balears tenen una fatxada marítima àmplia, amb un litoral d'uns 1400 km. El litoral balear presenta una gran varietat de formes: podem distingir la costa alta; pròpia de zones que arriben fins la mar, i la costa baixa; pròpia de zones on la mar banya una plana.

MALLORCA: El litoral mallorquí és espadat a l'oest i al nord-oest. A la costa meridional i oriental podem trobar platges llargues d'arena o cales. Hi destaca s'Albufera d'Alcúdia, la zona humida i més extensa de les balears. També hi trobam s'Albufereta de Pollença i es Salobrar que es consideren salines.

MENORCA: La costa menorquina és esquerpa i accidentada principalment al nord: cap de Cavalleria, cap de Favàritx i la badia de Fornells. No obstant al sud hi trobam amb abundància les platges d'arena: arenal de Son Bou, cala en Porter, cala Galdana, cala Macarella... S'hi destaca el parc natural de s'Albufera des Grau
.
EIVISSA I FORMENTERA: Primerament, la costa eivissenca és alta i retallada al nord: cap d'Albarca, cap Blanc i cap Punta Grossa. En canvi, al sud les costes són baixes i arenoses: plana de Sant Antoni i plana d'Eivissa.
A Formentera, la costa s'eleva un poc per damunt del nivell de la mar a la Mola i al cap de Barbaria, la resta són costes susaus baixes i arenoses com la platga de Tramuntanta i de Migjorn.
En ambdúes illes hi trobam la reserva natural de ses Salines.

El relleu de les Illes Balears.Muntanyes i planes

El relleu de les Balears es caracteritza per ser homogeni i pla. El litoral que presenta és poc accidentat i al nord i a l'oest hi trobam dos tipus de costa; la baixa i la alta.

MALLORCA: L'illa de Mallorca ocupa el centre de l'arxipèlag i presenta un relleu en tres unitats geomorfològiques.
a) La Serra de Tramuntana: S'estén des del cap de Formentor fins a la mola d'Andratx. Presenta pendents pronunciats, penya-segats i precipicis en diversos llocs en concret.
b) Les Serres de Llevant: S'estenen des del massís d'Artà fins a Santanyí. Hi podem trobar cims alts i altituds considerables de diversos puigs. (Son Morell, Ferrutx i Sant Salvador)
c)Es Pla: És una depressió que es situa entre la Serra de Tramuntana i les Serres de Llevant. La formen valls i ondulacions de poca altitud. (marines de Llucmajor, de Llevant i sa Marineta)

MENORCA: A l'illa de Menorca s'hi distingeixen dues unitats:
a)La Regió de Tramuntana: La trobam al Nord de l'illa en una petita serra antiga i erosionada. (TORO:358m)
b) La Regió de Migjorn: Aquesta plana es troba a la part meridional de l'illa.

EIVISSA:
Hi destaquen dos conjunts muntanyosos de forma arrodonida: els AMUNTS i la serra GROSSA. D'altra banda també trobam cims alts com sa TALAIASSA i planes a la resta de l'illa.


FORMENTERA: Aquesta illa presenta tres zones diferents: en primer lloc al sector occidental hi trobam un relleu pla i per altra banda al sector oriental hi trobam l'altiplà de la MOLA, finalment en el centre hi localitzam un istme format per una llenca arenosa.

0 comentarios:

Publicar un comentario